סוגי אנליזות שכל משווק דיגיטלי צריך להכיר
אנליזה הינה תהליך של בדיקת כל הגורמים של תופעה מסוימת.
בתחום השיווקי האנליזה מאפשרת לנו לנתח את התנהגות הצרכנים, האם קמפיין מסוים או אפקטיבי או לא,
איזה מסרים הניעו יותר לפעולה, באיזו שעה אנשים מעדיפים שיפנו אליהם ועוד.
אם בעבר אנשי שיווק אנשי סמכו בעיקר על “תחושות הבטן” ועל הניסיון שלהם, האנליזה מאפשרת לגבות החלטות שיווקיות בנתונים.
קיימים מספר סוגים של אנליזה בתחום השיווק:
אנליזה שיווקית
תהליך של איסוף הנתונים, עיבודם למידע בעל משמעות וערך, ניתוח המידע, הפקת מסקנות וכל זאת, במטרה להבין את הבעיות/היתרונות בקמפיין או החברה ולעזור ולפתור אותן. מקורות המידע המשפיעים על אנליזה שיווקית הם:
- מידע פנימי, הקיים בתוך החברה
- מידע חיצוני, המגיע ממקורות חיצוניים
- מידע משני, שהוכן בעבר על ידי גורמים אחרים מלבד החברה והוא זמין לשימוש. לרוב, זהו מידע זמין, מהיר ואינו כולל עלויות יצירה גבוהות, אך הוא אינו מותאם אישית לצרכי החברה ולכן יש לעבד אותו.
- מידע ראשוני, זהו מידע שהחברה עצמה תכננה את מטרתו והתאימה אותו לצרכיה. עלות מחקר זה גבוהה יותר ויצירתו דורשת זמן רב יותר, אך הוא ממוקד לצרכיה ויכול להוות משקל רב ביצירת האנליזה.
אנליזה דיגיטלית
כיום, כל עסק או חברה המפעילים אתר אינטרנט, צריכים לשלב בו כלים למדידה ואנליזה דיגיטלית. ניקח לדוגמא את גוגל אנליטיקס. זהו כלי דיגיטלי, הניתן לשימוש בכל חברה, המסוגל לאסוף ולנתח מידע דיגיטלי מכל אתר ולהפיק ממנו דו”חות שימושיים.
הדו”חות מאפשרים ניתוח של מידע כמותי, מידע שבעצם ניתן לאסוף ולכמת למספרים. מידע זה יכול להעיד על בעיות, או יתרונות, אך הוא אינו מסביר את הסיבות מאחורי המספרים. לעומת זאת, מידע איכותני הוא מידע הנאסף מאפליקציות מובייל, מערכות מבוססות ענן, מערכות ניהול צרכנים קונסולות משחקים ועוד. מידע זה עונה על ה”למה?” והוא אינו מספרי במהותו. דרך המידע הזה, חברה יכולה ללמוד על הצרכן ולהבין האם היא עונה לדרישותיו או לא.
אנליזה מסחרית
בסיסה של אנליזה מסחרית הוא בעצם בדיקת היחסים בין בני אדם, אך ניתן לקחת את אותן המשמעויות ולהעביר אותן גם על צרכנים וחברות. לפי התיאוריה הזו – חברה היא בעצם כמו בן אדם. יש לה אגו, נפש, היא מאמצת שלבים שונים של התבגרות והיא מפתחת נקודת מבט תאגידית ספציפית וייחודית לה, והיא זו שבעצם קובעת את הצורה בה תתנהל מערכת היחסים של החברה עם לקוחותיה.
הוכח כי, חשיבה עצמית חיובית, פתיחות תאגידית ויושרה, שקיפות תאגידית, אהדה כנה ללקוחות, ביטחון עצמי במשימת החברה ועוד, הם אבני היסוד למערכת יחסים שיווקית טובה ובריאה בין לקוחות לחברה. בנוסף, על החברה עצמה להבין את המשמעות האמיתית של האנליזה המסחרית, ולראות בה כמטרה לשיפור והבנה של הלקוחות ומה עומד מאחוריהם. מכיוון שכל לקוח הוא אדם וכל חברה היא כמו בן אדם, מערכת היחסים ביניהם צריכה להיות מערכת שמחזקת את שניהם, לא גורמת לאף אחד מהצדדים להרגיש שבוי או נעול ומעודדת פתיחות בין שניהם.
אנליזה התנהגותית
בעידן הדיגיטלי בו אנו חיים, מספר הכלים הקיימים לניתוח התנהגות צרכנית הינו רב ביותר והשוק רווי בפתרונות שונים ומגוונים. בעידן הממוקד לצרכן, הדרך היחידה להצטרף למהפכת הביג דאטה ואנליזות היא ע”י בחירת הכלי הנכון, שיעניק לחברה את היכולת להבין את ההתנהגות הדיגיטלית של הצרכן, במה הם מעוניינים, מה מניע אותם לקנייה או לאינטראקציה עם החברה. ההבנה של ההתנהגות הצרכנית היא מפתח חשוב להצלחה הדיגיטלית של החברה.
אנליזה התנהגותית אם כך, היא הרבה מעבר לשמה. היא בנויה כך שתוכל לנתח וספק הסברים ותובנות לגבי ההתנהגות הדיגיטלית של הצרכן. אנליזה התנהגותית היא בעצם ההתפתחות של חכמה עסקית מסורתית. היא מסוגלת לספק הרבה מעבר לאנליזות רגילות ויודעת לחשוף תובנות לגבי אילו עמודים נצפו, היכן המשתמשים הקליקו וכמה מהם המשיכו בתהליך לכיוון המרה.
אנליזה התנהגותית נשענת על כמויות מידע גדולות המגיעות מפעולות המשתמשים, באפליקציות מובייל, האתרים ומהלכי השיווק. אנליזה שיווקית בנויה על מנת לספק מידע ממגוון ערוצים, ומשתמשת בערוצים הדיגיטליים כציר זמן התנהגותי צרכני, שמביא למידע משמעותי לגבי פעולות הצרכנים.
כשישנה אפשרות לנתח את הפעולות שהלקוחות ביצעו לאורך זמן, ניתן לבנות תמונה ברורה, המסבירה את ההתנהגות הצרכנית. ע”י פירוק כלל הפעולות לסגמנטים קטנים יותר, ניתן לפענח את המטרות של כל פעולה ולשאול מה הביא לכך שהלקוח ביצע את הפעולה.
בסופו של דבר, כשבוחנים את מגוון האנליזות הקיימות, ניתן להגיע לכמה מסקנות פשוטות. הצרכנים של היום הם בלתי צפויים. הם מוצפים במידע ובאפשרויות מגוונות וקשה מאד לצפות את הבחירה שלהם, אבל ע”י בחינת ההתנהגות הכוללת שלהם, לאורך זמן, ניתן לחזות באופן מסוים את הסיבות לבחירה שלהם בפעולה כזו או אחרת. ההתפתחות של האפשרויות הללו בזמן אמת היא המסר האמיתי בימינו. פעם כשעלה קמפיין, לא היית אפשרות לדעת את התגובה הצרכנית עד שעבר מספיק זמן. כיום, בזכות ערוצי הסושיאל, האנליזות והאפשרויות הממוקדות ניתן להגיב במהירות ולשנות קמפיינים שלמים ברגע.